2009. április 23., csütörtök

A korhely és társai

Korhely, regős, erdélyi, erdélyi korhely, marosmenti, szamosi, aldunai - ők alkotják a hagyományos halászleveknek ezt a népes csoportját. Közös jellemzőjük a savanykás ízhatás, a zöldfűszerek és a leveszöldségek alkalmazása valamint a tejfölös habarás. Rengeteg variációjuk ismert, hiszen készülhetnek alaplével vagy anélkül, de a nagyobb számú nyersanyag eleve többféle kombinációs lehetőséget ad ki magából. A helyzetet az elnevezések következetlen használata teszi teljesen áttekintethetetlenné: amit valahol korhelynek neveznek, az máshol a regősként vagy szamosiként ismert; és ami regős, az a másik helyen pedig aldunai vagy korhely... Az elkövetkezőkben ezek közül mutatok be néhány jellemző receptet.

Korhely halászlé:

1. Csak pontyból vagy vegyeshalból egyaránt készülhet. A hagymából, a fejekből és a farkakból a szokásos módon alaplevet készítünk, amibe belefőzünk 1-2 szem paradicsomot és zöldpaprikát is, majd az egészet átpasszírozzuk.

2. Ha a lé újra felforr, belerakjuk az előre besózott halszeleteket, a pirospaprikát és annyi tárkonyt, hogy aromája kellően kiérződjön. Másik változata, ha tárkony helyett kaprot használunk. Mindkettőt kiegészíthetjük ízlés szerint petrezselyemzölddel is. Citromlével kellően savanyítjuk, és néhány citromkarikát is belefőzünk, hogy ne csak savanykás legyen, hanem a citromos aroma is kiérződjön.

3. Ha elkészült, tejfölös-lisztes habarással behabarjuk. Ezt úgy érdemes csinálni, hogy a léből nagyobb mennyiséget lemerünk, és egy külön tálban habarjuk be, majd pedig visszaöntjük a bográcsba. Így a halat nem kell kevergetni, elég csak a bográcsot megrázogatni. Citromkarikával és friss tárkonnyal (kaporral, petrezselyemmel) díszítjük.

Nincsenek megjegyzések: