2009. február 2., hétfő

Még egy kicsit a bográcsfajtákról...

Múltkor a bográcsok alakjáról írtam, most arról írók, hogy anyaguk szerint hány félét ismerünk. Kezdjük az elején, a cserépbográccsal. Mint tudjuk, cserépből rendkívül sokféle sütő és főzőedény készült, többek között bogrács is. Ezeket a cserépbográcsokat a magyarok már a honfoglalás előtt is ismerték, és használatuk egészen kb. a XIV. századig tartott. Jellegzetességük, hogy a maiaknál laposabbak és befelé szűkül az oldaluk. Ez utóbbinak az a jelentősége, hogy így a felcsapó lángok nem kaptak bele a függesztő kötélbe, mert ezeket a bográcsokat kötélel függesztették fel. A cserép nem volt mázazva.


A paraszti háztatrások tarozéka már a XIV. században az öntöttvas bogrács, bár nem sokkal később, a török időktől a rézbogrács válik általánossá. A neve is innen származik, a bakraç törökül rezet jelent. Eredeti "magyar" elnevezése egyébként az üst, katlan és a fazék volt. A rézbográcsokat cigány kézművesek készítették és javították századokon át. Az iparosodással szorították ki eleinte az öntöttvas, majd a lényegesen könnyebb és vékonyabb zománcos vasbográcsok. A szocialista tervgazdálkodás idelyén gyakorlatilag csak zománcos bográcshoz lehetett a kereskedelemben hozzájutni.

Manapság többféle anyagú bográcshoz könnyen hozzájutni. Az öntöttvas bográcsok vastag falúak, így az odaégés veszélye kevésbbé fenyeget minket. (Ennek akkor van igazán jelentősége, ha egy óvatlan pillanatban a jelenlévő gyerekek is "segítenek" tüzelni.) Viszont elég nagy a súlya, amiből következik, hogy ne benzinkúti vagy teszkógazdaságos háromlábat használjunk hozzá. Könnyebbek és mutatósak mind a réz- mind a rozsdamentes bográcsok, ezeknek is viszonylag vasag a faluk. De hozzá juthatunk zománcos bográcshoz is, mivel ez a legvékonyabb, így súlya is ennek a legkönnyebb, és a szocreál asszociációk végett a retro-divat hódolóinak kifejzetetten ez ajánlott. Létezik azonban nem zománcozott, nem rozsdamentes, nem öntött, de vasbogrács. Ezekre figyelni kell hogy ne rozsdásodjanak be, de ez nem lehetetlen feladat. És persze van zománcozott öntötvas bogrács is, aki eddig még nem tudta volna kiválasztani a sajátját.

Bár a bogrács egy életre szóló befektetés, tehát nem kell rá sajnálni a pénzt, azért mégsem mindegy, hogy hány forint az ára. Lássuk tehát 10 l-es méretben mi mennyi!

Legolcsóbb az egyszerű vas, 2-3 ezer Ft-ért. A zománcozott 3-4 ezer közötti áron kapható. Az öntöttvas középkategóriásnak számít, 5-6 ezer Ft közötti áron. Drága viszont a zománcozott öntöttvas, mely ugyanebben a méretben 11 ezer körül szerezhető be. Még drágább a réz, 12 ezerért. A rozsdamentes bográcsok anyaguktól és vastagságuktól függően igen változatos árúak: 10 l-es méretben a legolcsóbb 3-4 ezer Ft, a legdrágább 18 ezer.

Nincsenek megjegyzések: